فصــــــــــــــــل دوم

 

 

ارزش تغذیه ای

فندق خواص و ارزش تغذیه ‌ای زیادی دارد، به همین دلیل از بروز خیلی بیماری‌ ها پیشگیری می ‌کند در هر 28 گرم فندق که به طور متوسط معادل 20 عدد مغز آن می باشد، 176 کالری انرژی نهفته است.

 این مقدار فندق دارای 17 گرم چربی، 5 گرم کربوهیدرات، 4 گرم پروتئین و حدودا 2 گرم آب می باشد .فندق با داشتن روغنی خاص (اسید اولئیک)، پروتئین، کربوهیدرات، بتاسیتوسترول، ویتامین‌ها و املاح ضروری، جایگاه مخصوصی را در بین دیگر آجیل‌ ها باز نموده است.

در 100 گرم مغز فندق مواد زیر موجود است:

انرژی 625 کالری

آب 5/8 گرم

پروتئین 12/5 گرم

مواد نشاسته‌ای 15 گرم

مواد چرب 60 گرم

کلسیم 200 میلی‌گرم

فسفر 320 میلی‌گرم

آهن 3/5میلی‌گرم

سدیم 2 میلی‌گرم

پتاسیم 700 میلی‌گرم

ویتامین ب 1 0/5 میلی‌گرم

ویتامین ب 3 1 میلی‌گرم

 

بتاسیتوسترول [ كاهش دهنده كلسترول خون و ضد سرطان ]

بتاسیتوسترول که به مقدار زیادی در فندق یافت می ‌شود، اثر فوق‌العاده‌ای در کاهش کلسترول و پیشگیری از سرطان (مخصوصا سرطان سینه و پروستات) دارد .

روغن فندق:

 فندق غنی از روغن است. در واقع 60 تا 70 درصد فندق از روغن تشکیل شده است .این ساختار و ترکیب روغنی دارای فواید زیر برای بدن است :
تامین انرژی، تنظیم حرارت، محفاظت در برابر عوامل بیرونی و کمک به گردش ویتامین‌های محلول در چربی
در روغن فندق، برخی اسیدهای چرب وجود دارند که اعمال مهمی را برای بدن انجام می‌ دهند؛ به عنوان مثال “اسید اولئیک” موجود در روغن فندق از افزایش کلسترول خون پیشگیری می‌کند(کلسترول را به میزان قابل توجهي کاهش مي دهد ] و قند خون را تنظيم مي كند و اسید چرب مفید در روغن فندق، “اسید لینولئیک” است که به مقدار زیادی در روغن فندق یافت می ‌شود. لینولئیک اسید نقش خیلی مهمی در رشد و سلامت اندام‌ هاي بدن دارد  .

پروتئين هاي موجود در فندق باعث پيشگيري از بروز بيماري هاي عروق سياهرگ مفيد است .  

ویتامین های فندق

فندق یک منبع خوب از ویتامین‌های 1 ب و 2 ب و ب 6 است

این ویتامین ‌ها برای حفظ سلامت مغز و خون‌سازی ضروری هستند، مخصوصا برای کودکان در حال رشد.

Eويتامين
مصرف 30 گرم فندق در روز مقدار ويتامين مورد نياز را تامين مي كند و براي پيشگيري از بيماريهاي عروق سياهرگ قلبي و سرطان كافي است...

 روغن فندق بهترین منبع شناخته شده ویتامین مذكور است كه که برای سلامت ماهیچه ‌های قلب و دیگر ماهیچه‌ های بدن ضروری است .
این ویتامین همچنین برای عملکرد طبیعی سیستم تولید مثل ضروری می ‌باشد. و از فوايد ديگر ويتامين فوق خاصيت ضد سرطاني آن ميباشد كه به وفور در فندق موجود است . يعني اين ويتامين با سلولهاي سرطاني مي جنگد .

املاح فندق:

فندق دارای مواد معدنی زیر می باشد :
* کلسیم، که برای رشد استخوان ها و دندان‌ ها ضروری است
آهن، که در خون ‌سازی نقش دارد
* روی، که نقش مهمی در هورمون‌ های جنسی دارد
پتاسیم، که برای تحریک سیستم عصبی و عملکرد مناسب عضلات و ماهیچه‌ ها ضروری است

تحقیقی جدید نشان داده است، افرادی که فندق و یا روغن آن را مصرف می‌ کنند، 50 درصد کمتر از کسانی که هیچ گاه فندق نمی ‌خورند، در معرض خطر مرگ بر اثر حمله ‌های قلبی هستند.

تركيبات شيميايي

مغز فندق، حدود 60 درصد روغن دارد که به رنگ زرد روشن بوده و دارای طعمی ملایم و بوی مطبوعی است . این روغن به مصرف تغذیه، ‌عطرسازی و نقاشی می‌رسد . مغز فندق دارای مقدار زیادی فسفر است.

محصولات قابل فراوری از فندق

 

محصولات قابل فراوری از  فندق از جمله فندق خندان ،عصاره فندق ،مغز فندق  بسته بندی شده ، دراژه عسلی، شیرین شده ، نمکی یا طعم دار ، بلغور وکره فندق ،انواع شکلات های سفید و... فندقی،   استخراج روغن  و سایر محصولات فراوری شده ازفندق و، ...

.

خواص داروئی:

 فندق از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است . برگ، شکوفه،‌ گل و پوست آن (مخصوصا پوست ریشه آن) قابض است.

فندق به دلیل اینکه دارای مقدار کمی مواد نشاسته‌ای است و نیز دارای مواد معدنی زیادی مانند کلسیم،‌ پتاسیم، فسفر،‌ منیزیوم، ‌سدیم و آهن است، غذای بسیار خوبی برای مبتلایان به  ديابت محسوب می‌شود.

فندق غذای مناسبی برای تقویت بدن و مخصوصا دوره نقاهت است.

فندق مقوی روده‌ها و معده است.

 فندق سموم را از بدن خارج می‌سازد.

فندق فشار خون را بالا می‌برد.

خانم‌هائی ‌که در بین دو عادت ماهانه خونریزی دارند برای درمان آن باید جوشانده پوست فندق بخورند.

روغن فندق برای از بین بردن سرفه و درد سینه مفید است.

روغن فندق برای کبد نافع است.

آنهائی‌ که کارهای فکری می‌کنند باید فندق بخورند زیرا بدلیل داشتن فسفر زیاد مغز را تقویت می‌کند.

از آنجا كه در آن مقدار زیادی فسفر وجودد ارد، برای رشد مغز بسیار مفید است و قوه تفكر و تمركز را افزایش می دهد. بنابراین بهتر است كودكان را به خوردن آن تشویق كنید.

 با وجود این كه فندق دارای مقداری مواد قندی است، اما برای بیماران مبتلا به مرض قند هیچ ضرری ندارد.

طبع آن گرم و خشك است و سبب تقویت روده ها می شود و سموم بدن را دفع می كند

برای كاهش فشارخون هم مفید است و افرادی كه به افزایش فشارخون مبتلا هستند بهتر است فندق را میل كنند تا از خواص آن بهره مند شوند.

روی مغز فندق غشاء بسیار نازكی وجود دارد كه ضداسهال است، در ضمن این غشاء نازك بسیار دیرهضم است.

مضرات فندق

 برای جلوگیری از مضرات فندق بهتر است آن را با شكر، عسل و یا انجیر میل كنید. اگر از ریزش مو رنج می برید از آرد فندق و روغن زیتون خمیر مناسبی تهیه و روی پوست سر، ماساژ دهید.

 فندق را در حد معقول مورد استفاده قرار دهید و از خواص زیاد آن بهره بگیرید.

بهتر است به صحبت هاي خود فندق هم گوش فرا دهيم كه مي گويد :

و من ((فندق )) بهترین تقویت كننده مغز هستم.سوخته مرا اگر طبق دستور بكار برید، بهترین علاج طاسى سر هستم .
روغن من مقوى معده است و اگر آنرا به محل گزیدگى بمالند، زهر را از بین میبرد.اسم من فندق است ، معرب من ((بندق )) و اعراب مرا ((جلوز)) نامند.

منابع

http://www.tebyan.net/newindex.aspx?pid=89048

http://www.seemorgh.com/health/default.aspx?tabid=2093&conid=79119

http://www.aftabir.com/lifestyle/view/9589/ترکیبات-و-خواص-غذایی-دارویی-فندق

همشهري آنلاين   www.irteb.com

 

تحقيق و گردآوري اسماعيل اشكور كيايي م 1348 سپارده