ترشك Rumex acetosella  كه در اشكور با ترش واش معروف است

 

 

 

    ترشـــک يا ترش واش در اشكور:   

ترشك گیاهی در گونه های مختلف با نام ترش واش در اشکور. اين گياه در انواع خورشت ها استفاده مي شود . خورشت ترش واش بنام هاي ديگر مثل خورشت آبكي هم معروف است و نقاطي به سب ترشي يا سبزي ترشي از آن اسم برده مي شود . در منطقه اشكورات مثل ساير نقاط اشكور خورشت ترش واش درست مي شود و اين خورشت مورد استقبال گردشگران و مسافران قرار مي گيرد .

 

بيوگرافي گياه ترش واش يا ترشك

     اين گياه در مناطق معتدل كشور ما رويش دارد و از قديم الايام به عنوان يك سبزي مفيد و مؤثر از آن استفاده مي شده است. گرچه در رابطه با مسائل غذايي از آن استفاده هاي فراواني مي شده ؛ ولي اكنون اين استفاده كاهش يافته است و در عوض موارد درماني اين گياه افزايش پيدا كرده و در همه زمينه ها از آن استفاده مي شود و هيچگونه عارضه اي ندارد.
     در ميان عشاير مرسوم است كه از دانه هاي اين گياه استفاده مي كنند. طريقه استفاده ي آن هم به اين ترتيب است كه دانه هاي اين گياه را مي كوبند و بعد از مرطوب كردن در محل درد و مفاصل مي گذارند و به عنوان مُسَكن از آن استفاده مي كنند.

     این غذای خوشمزه ی شمالی چندین و چند اسم داره ، ما بهش میگیم ترش واش خورش ،  سب ترشی ( sab torshi)، که فکر میکنم مخفف سبزی ترشی باشه .

    اینم بگم که آماده سازی سبزی این غذا ( پاک کردن ، شستن ، چرخ کردن ، سرخ کردن ) خیلی دردسر داره ولی چون غذای محبوب اکثر شمالی هاست پس هر که طاووس خواهد جور هندوستان کشد . ترش واشی که ساقه اش قرمزه غذا رو خوشمزه تر میکنه .

 

خواص گياه ترشك يا ترش واش

گياه ترشك منبع ويتامين C است. بنابراين كساني كه كمبود ويتامين C دارند اين گياه مي تواند براي آنها منبع ويتامين C باشد. علاوه بر آن، اين گياه داراي آهن و فسفر كافي نيز مي باشد.

همچنين اين گياه داروي اشتها آور و تصفيه كننده و هضم كننده بسيار خوبي مي باشد و به خاطر خاصيت تصفيه كنندگي اش براي كساني كه داراي جوشهاي موضعي و پوستي هستند بسيار مفيد خواهد بود.

اين دارو به خاطر داشتن اسيد اكسوليد نبايد زياد و بطور مداوم مورد مصرف قرار گيرد، زيرا براي مثانه و كليه مي تواند مضر باشد. براي استفاده موضعي از اين دارو اگر برگ يا دانه ي له شده، پخته شده يا جوشانده آن روي دملها گذاشته شود به راحتي درمان مي گردد.

طریقه استفاده ی از گیاه دارویی ترشک:

نحوه ی استفاده از گیاه دارویی ترشک، هم به این ترتیب است كه دانه های گیاه ترشک را می كوبند و بعد از مرطوب كردن در محل درد و مفاصل می گذارند و به عنوان مُسَكن از آن استفاده می كنند. گیاه ترشك منبع ویتامین C است. بنابراین كسانی كه كمبود ویتامین C دارند این گیاه می تواند برای آنها منبع ویتامین C باشد. علاوه بر آن، گیاه ترشک دارای آهن و فسفر كافی نیز می باشد. همچنین این گیاه دارویی اشتها آور و تصفیه كننده و هضم كننده بسیار خوبی می باشد و به خاطر خاصیت تصفیه كنندگی اش برای كسانی كه دارای جوشهای موضعی و پوستی هستند بسیار مفید خواهد بود.

 

 

بازهم از خواص ترشك يا ترش واش 

ترشک گیاهی چندساله است که در کشورهای آمریکای شمالی و اروپا به عمل می آید. به گزارش «هلث مد» برگ این گیاه مصرف غذایی و ریشه و برگ آن نیز خاصیت دارویی دارد.خواص دارویی این گیاه به قرار زیر است:

 

این گیاه به دلیل داشتن مقدار فراوان آهن برای درمان کم خونی موثر است.

مصرف آن برای رفع اختلالات خونی، آلرژی های بهاری، سل غدد لنفاوی گردن، اختلالات حاد پوستی و نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامین C توصیه می شود.

دانه های این گیاه به عنوان مسکنی برای بهبود درد مفاصل استفاده می شود.

جوشانده برگ و دانه های آن به صورت موضعی برای درمان دمل موثر است.

ترشک برای تصفیه خون، دفع زرداب و کارآیی کبد، کلیه و روده ها موثر است.

  به عنوان داروی ضدعفونی کننده و منقبض کننده خون به صورت موضعی استفاده می شود.

به هنگام یبوست استفاده می شود.

برای تنظیم طبیعی اسیدمعده به کار می رود.

از آن جا که جذب مواد مغذی را بهبود می بخشد برای تقویت مو، ناخن و کیفیت پوست موثر است.

این گیاه به دلیل داشتن مقدار فراوان اسید اکسولید نباید بی رویه مصرف شود، زیرا باعث آسیب زدن به مثانه و کلیه می شود.

 

روش اول

طرز تهیه سبزی ترشی یا ترش واش خورشت

 

مواد لازم :

 

ترش واش                 3 کیلو

 

گشنیز                     1 کیلو

 

نعناع                       1 جا

 

کوتکوتو                     1 جا

 

ترشک                      ۴ یا ۵ جا

 

چغندر                      1 جا

 

سیر                       فراوان

 

طرز تهیه :

 

 

 

 

 البته ممکنه هر کسی به میل خودش مقدار این سبزی ها رو کم و زیاد کنه . ممکنه عوض یک جا از یه نوع سبزی دو جا استفاده کنه و یا این که سیر کم تر استفاده کنه و یا خیلی بیشتر .( نیم کیلو یا یه کیلو )

 

به هر حال تمام این سبزی ها رو پاک کرده و میشوریم و با چرخ گوشت یکی دوبار به همراه سیر چرخ میکنیم . باید حسابی نرم باشه . قبلنا  بعضی ها این سبزی رو تو نمکار میسابیدن که کاملا نرم و صاف و یکدست بشه ، البته الان بعید میدونم کسی به خودش این همه زحمت بده . 

 

بعد رو حرارت قرار میدیم و با روغن سرخش میکنیم ( مثل سبزی قورمه ) 

 

 

البته مقدار سرخ شدن هم باز بستگی به خود شخص داره ، یکی کمتر سرخ میکنه و یکی بیشتر . به هر حال به هر شکلی که سرخ شد ، بسته بندی میکنین و تو فریزر نگهداری میکنین . ( این همه سبزی ۶ بسته از این زیپ کیپ ها سایز کوچیکش شد که من هر بسته رو دو بار استفاده میکنم )

 

حالا واسه هر وعده به اندازه ی خودتون مرغ رو به همراه سبزی و نمک و فلفل و زردچوبه تو قابلمه ریخته و به مدت یکی دو ساعت رو حرارت ملایم قرار میدیم تا کاملا جا بیفته و غذا به روغن بیفته. در صورت تمایل مقداری رب گوجه هم تفت داده به غذا اضافه میکنیم ( من استفاده نکردم ).  سبزی ترش واش همونجور که از اسمش پیداست ترشه ، پس ترشی غذا رو با توجه به ذائقه تون اندازه کنین . من از کمی رب غوره استفاده میکنم .با  آبغوره هم خوشمزه میشه ولی خیلی کم . مقداری بادمجون رو هم به شکل طولی برش داده و سرخ میکنیم و کنار غذا میذاریم . البته اگه بادمجون یکی دو قل با غذا بجوشه خیلی خوشمزه تر میشه . بعضی ها هم گوجه فرنگی رو نگینی خرد کرده و تو روغن تفت داده و اواسط کار به غذا اضافه میکنن که خوشمزه میشه .

 

این غذا با برنج و گاهی وقت ها به همراه ماهی یا کولی یا ماهی شور سرو میشه .

 

 

روشي دوم :

طرز تهیه سبزی ترشی یا ترش واش خورشت

 

مواد لازم برای 4 نفر:

سبزی معطر 500 گرم(نعناع،جعفری،گشنیز)

سبزی ترش واش 500 گرم(سبزی محلی شرق گیلان)

سیر یک بوته متوسط

برنج 1/2 فنجان خیس کرده

1/2 مرغ متوسط

گوجه فرنگی دو عدد متوسط (رنده)

رب گوجه فرنگی یک قاشق،نمک و فلفل به میزان لازم

 

 

آب نارنج ،آبغوره یا آبلیمو

طرز تهیه :

سبزی را پس از پاک کردن و شستن با برنج و سیر میکس می کنیم(یا دوباره از چرخ گوشت رد می کنیم)و سپس سرخ می نماییم.مرغ را با کمی آب روی گاز گذاشته و پس از جوش آمدن سبزی سرخ شده،گوجه رنده شده و یک قاشق رب گوجه فرنگی را به آن اضافه می کنیم.نمک ، فلفل و آب نارنج را می افزاییم و می گذاریم با حرارت ملایم کمی غلیظ شود تا جا افتاده و روغن بیاندازد.

نکته:در برخی نقاط استان گیلان بنا به ذائقه بادمجان سرخ شده نیز در پایان به خورشت اضافه می کنند،این غذا خورشت محلی شرق گیلان(رحیم آباد،رودسر،لنگرود و ...)می باشد. معمولا با مکمل هایی مانند کولی یا ماهی سرخ شده یا ماهی شور و یا پنیر برشته سرو می شود.چاشنی این غذا سیر،سبزی خوردن و ترب می باشد.

 

منابع

- سايت بيتوته

- سايت پارسي طب

http://ashpazi.blogfa.com - آشپزي بلاك

 - سايت شكم سلام  :  http://shekamsalam.com

- روزنامه خراسان

 

 

تحقيق و گردآوري اسماعيل اشكور كيايي م 1348 سپارده