گل محمدي : خواص ؛ كاشت ؛ برداشت و موارد استفاده...
گل محمدي : خواص ؛ كاشت ؛ برداشت و موارد استفاده...
شناسنامه
- نام فارسی: رز محمدی (گل محمدی- گل گلاب)
- نام علمی: Rosa Damascena
- نام رایج: Damask rose
- خانواده: Rosaceae (رز)
- عمر: گیاه دائم
بيوگرافي گل محمدي
گل محمدی در ایران معمولاً در مناطق مرتفع و خشک کشت می گردد (ارتفاعات بین 2 تا 3 هزار متر از سطح دریا) و استانهای اصفهان (کاشان)، کرمان، کرمانشاه، فارس و آذربایجان شرقی از تولیدکنندگان اصلی گل محمدی در کشور می باشند. تولید یک لیتر اسانس گل محمدی نیازمند استفاده از چهار تن گلبرگ است و به همین دلیل محصولی بسیار گرانبهاست.
این گیاه جزء خانواده رز می باشد و نام ایرانی آن گل محمدی است. بحث های زیادی بر سر خاستگاه گل محمدی وجود دارد اما به طور کلی، باور بر این است که خاستگاه اولیه این گیاه ایران است. این گیاه، درختچه ی پرپشتی است که ارتفاع آن، ۹۰ تا ۱۸۰ سانتی متر است و ساقه های زیاد و پرتیغی دارد. این گیاه گل های درشت و زیبایی دارد که رنگ آنها از قرمز روشن تا سفید متغیر است. این گل ها بوی بهشتی و ۳۰ تا ۴۰ گلبرگ دارند. گل محمدی، از لحاظ تجاری، برای ساخت عطر و اسانس استفاده می شود و از طریق تقطیر آن، اسانس های مختلف و گلاب تولید می شود. تولید گلاب به روش فعلی با قدمتی هزار ساله به شیخ الرئیس ابوعلی سینا حکیم بزرگ ایرانی منسوب است.
از گل و دانه های خشک شده آن در آشپزی، مکمل های درمانی، چای های گیاهی و مصارف تزئینی استفاده می شود. گل محمدی مصارف دارویی نیز دارد و مطالعات مختلفی در مورد خواص و فواید قسمت های مختلف آن شامل گل، گلبرگ و میوه (دانه) آن صورت گرفته است. این گیاه حاوی ترکیباتی همچون ترپن، گلیکوزید، فلاونوئید، آنتوسیانین، کربوکسیلیک اسید، مرسین، ویتامین C، کامپفرول، کورستین و ژرانیول است. این گیاه منبع غنی از ترکیبات فنلی همچون اوژنول و گرانوئیل است. این ترکیبات تأثیرات مختلف و وسیعی بر بدن می گذارند و به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و رادیکال های آزاد را مهار می سازند و دارای خواص ضد سرطانی، ضدالتهابی، ضد جهش ژنتیکی و ضد افسردگی هستند. این ترکیبات فنلی دارای خواص ضدصرعی نیز هستند. فلانوئیدها و ترپن های موجود در گل این گیاه، برای درمان افسردگی مفید است و به عملکرد قلبی و عروقی نیز کمک می کند. اسیدهای چرب اشباع نشده موجود در عصاره این گیاه به رشد دندریت ها عصبی کمک می کند. تحقیقات نشان داده است که گل محمدی ضدHIV، آرام بخش و خواب آور است و دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضد سرفه، ضد انقباض و تشنج و ضد یبوست نیز می باشد.
مردم ایران از گلاب برای درمان بسیاری از بیماری های نقاط مختلف بدن استفاده می کنند: پوست، قلب، کبد، گوارش، بیماری های زنان، بی اشتهایی، تنفس، چشم ها، دهان، کبودی، بریدگی و جراحات، عروق، مفاصل، سردرد، بیماری های عفونی و اعصاب استفاده می کنند.
خصوصیات:
درختچه کوچک با شاخه های زیاد و تیغهای ریز، برگهای آن روی سبز براق و پشت خزی دارند. گلهای صورتی کمرنگ و بسیار معطر. در بهار شکوفه می زنند. اکثراً در ایران بخصوص در کاشان، قمصر، راوند، میمند، آذربایجان و قزوین
نوع خاك
از نظر نوع خاک، کاشت این گیاه در زمینهای سنگین دارای بافت متوسط و در کوهپایههای دارای سنگریزه زیاد، سنگلاخی و فقیر موفق بوده است.
گلستانهای موجود در ارتفاعات و شیبهای شمالی، در مجموع از نظر کمی و کیفی، محصول بهتری تولید می کنند. در مناطق کوهپایهای که در آنها امکان کشت بسياری از گیاهان زراعی محدود است، این گیاه می تواند به عنوان یک گیاه راهبردی و اقتصادی مورد توجه قرار گیرد.
* دما:
در بهار از جوانههای جانبی شاخههای یکساله ساقه مولد گل بوجود می آید. اختلاف دمای 4-3 درجه سانتيگراد شب نسبت به روز، برای تشکیل جوانهي گل بسیار مهم بوده و برای گلانگیزی، خواب زمستانه ضروری است.
درجه حرارت درحدود 20-15 درجه سانتیگراد برای غنچهدهی لازم است. درجه حرارت زياد و بادهای گرم و خشک، باعث رسیدن و باز شدن پیش از موعد گلها و کاهش دوره گلدهی و كم شدن ترکیبات اسانس گل می شود.
درجه حرارت 15-5 درجه سانتی گراد، تعداد گل های دارای اسانس خوب را تضمین می کند.
درجه حرارت بسیار کم در شب مانع گلدهی می شود و حرارت بالای 20 درجه سانتی گراد، سنتز و تولید اسانس را افزایش می دهد.
در مراحلی از رشد، درختچه های گل محمدی به یخبندان حساس هستند، به طوری که یخبندان در هنگام تشکیل جوانه گل یا رشد رویش اولیه، باعث خسارت می شود. به طور عمده قسمت های بالغ گیاه، به سرما و یخبندان مقاوم است. در نواحی دارای زمستان سخت و یخبندان، هرس باید خیلی زود انجام شود. بوته هایی که در اثر سرمای شدید زمستان یا یخبندان دیررس بهاره صدمه می بینند، به ندرت گل کافی را در آن سال تولید می کنند.
* رطوبت و باد:
رطوبت نسبی 70 درصد، به تشکیل اسانس کمک می کند.
بارندگی در زمان غنچه دهی، باعث خسارت به گل و کاهش محتویات اسانس می شود.
دوره های آفتابی طولانی، گلدهی را تحریک می کند، اما وجود دوره های گرم و خشک در طول گلدهی، به سرعت محتویات اسانس را کم می کند.
بادهای شدید، از لحاظ فیزیکی به گل صدمه زده و بادهای سرد، خشک و گرم باعث کاهش اسانس گل می شود.
نیازهای غذایی(کود):
گل محمدی نیازمند مواد غذایی و برنامه غذایی طولانی مدت می باشد. آنالیز برگ، روش قابل توصیه ای است که میزان مواد غذایی قابل دسترسی را تعیین می کند.
طی تحقیقات انجام شده بر مبنای آنالیز برگی، مشخص شده که کاهش عناصر و نیاز به تأمین عناصری چون 25%= K و 67% P=و 35% N= بین مرحله نمو جوانه و گلدهی اصلی به وجود می آید. براین اساس در هر هکتار 64 کیلوگرم ازت، 8/7 کیلوگرم فسفر و 36 کیلوگرم پتاسیم به صورت تقریبی و با در نظر گرفتن ترکیب املاح خاک پیشنهاد می شود.
* نور:
سایه، اثر خوبی بر گلدهی ندارد، اما در مناطقی که نور مستقیم خورشید شدید است، وجود سایه ضروری است. در مناطقی که گیاهان زیر آفتاب مستقیم قرار دارند، عملكرد اسانس گل، نسبت به گیاهاني كه تحت شرایط سایه رشد ميكنند، حدود نصف است.
* ارتفاع:
گلستانهای موجود در ارتفاعات و شیبهای شمالی، در مجموع از نظر کمی و کیفی محصول بهتری تولید می کنند. در مناطق گرمسیری، کشت گل محمدی فقط در ارتفاعات بالاتر موفق بوده است.
این گیاه در ارتفاع 1600 متری اصفهان و تا ارتفاعات بیش از 2300 متر نیز رشد خوبی دارد. مناطق تولید انبوه آن به طور عمده در ارتفاعات بیش از 1900 متر واقع است. اسانس گل ها در ارتفاعات بالاتر، از کیفیت بیشتری برخوردار است.
آماده سازی زمین:
یکی از مهمترین عملیات پیش از شروع کشت، شخم عمیق است. شخم ، لایههای فشردهای را که باعث محدود شدن رشد ریشه می شوند، میشکند . کاشت به شیوه دستی انجام میشود و فواصل ردیفها و بوتهها بستگی به اهداف کاشت دارد. اگر هدف، احداث پرچین اطراف باغ باشد، فاصله ردیفها 5/2-2 متر و فاصله بین بوتهها 5/1-1 متر در نظر گرفته میشود. در صورتیکه هدف، احداث گلستان باشد در کشت کرتی فاصلهها را 5/3×5/2 متر و در جوی و پشته 3×2 متر در نظر میگیرند.
مصرف کود دامی کاملاً پوسیده، پیش از احداث گلستان و به صورت جایگزینی در گودال به مقدار 20-10 تن در هکتار ضروری است. همچنین دادن کود دامی به مقدار 10 تن در هکتار بعد از هرس گلستانها، مفید است.
ازدیاد گل محمدی:
گل محمدی را میتوان به روش های مختلفی ازجمله؛ خوابانیدن، پیوندزدن، قلمهزدن و ازدیاد از طریق پاجوش، تکثیر كرد. در کشور ما دو روش «قلمه زدن» و «استفاده از پاجوش» رایج است. هر گیاه مادری گل محمدی، به طور متوسط 20 تا 60 عدد پاجوش تولید می کند. این پاجوشها بهسرعت رشد میکنند. بیشترین تعداد خار بر روی پاجوشهای جوان مشاهده میشود. از سال سوم و چهارم به بعد میتوان از هر گیاه، پاجوش تهیه کرد. از آبانماه تا اوایل اسفندماه، پاجوشها را به محل مورد نظر انتقال داده و میکارند. پاجوشها به فاصله 3 متر از یکدیگر بر روی پشتههایی به فاصله 4 متر و در چاله(حفره) به تعداد 3-2 عدد کاشته میشوند.
بررسی ها نشان داده است، در تهیه قلمه که معمولاً از گل محمدی میمند تهیه میشود، در درجه اول قلمههای سخت(خشبی) و در درجه دوم قلمههای نیمه سخت (نیمه خشبی) بیشترین مقدار ریشه زایی را داشتهاند.
قلمه باید به ضخامت یک مداد و به طول 20 سانتی متر باشد و از بخش های چوبی شده و در حال خواب، انتخاب شود. در ادامه باید جوانه های انتهایی را حذف کرد. بهتر است انتهای قلمه را در یک پودر هورمونی ریشه زایی فرو برده و سپس قلمه را در عمق 10- 5/7 سانتی متری گلدان یا زمین کاشت. بستر کاشت، بهتر است 50 درصد خاک باغچه و 50 درصد ماسه شسته باشد.
هرس گل محمدی:
گل محمدی براي گلدهی احتیاج به هرس ندارد. معمولاً هرس به دو منظور انجام ميشود: «اول، حذف شاخههای خشک شده، آفتزده و مزاحم» و «دوم ، جلوگیری از بوجود آمدن شاخههای بلند که چیدن گل را مشکل میکند».
"هرس اولیه" برای فرم دهی درختچه ها و تحریک شاخه زایی و "هرس فصلی" برای حذف بخش های مرده و بیمار انجام می شود. میزان هرس به شیوه مدیریت ، شرایط منطقه و نژاد گل بستگی دارد. هرس منطقی درختچه ها، باعث تداوم گل دهی و افزایش طول مفید زندگی گیاه می شود.
از سال پنجم به بعد، گاهی به علت رکود رشد گیاه، شیوع آفات و بیماریها، افزایش شاخههای خشک و ارتفاع زیاد شاخهها، گلستان را کفبر میکنند. این هرس شدید ، به علت ایجاد توازن و تنظیم رشد گیاه، باعث تحریک و تولید پاجوشهای قوی و متعدد در مزرعه میشود.
آفات گل محمدی:
گل محمدی دارای آفات مشترک با دیگر رُزها است. از مهمترین آفات گل محمدی، «آفت جوانه خوار سبز، سوسک سرشاخه خوار، شتهها و تریپسها» میباشند. خسارت اين آفتها شدید است و درصورت شیوع، نیاز به مهار و سمپاشی دارند.
انجام مراقبتهای زراعی از قبیل؛ «دفع علفهای هرز، هرس، حذف پاجوشها، کوددهی و آبیاری منظم» نه تنها روی عملکرد گل محمدی تأثیر مثبت دارد، بلکه در راستای مدیریت مهار آفات گل محمدی، نقش مهمی را ایفا میكند.
علفهای هرز گلستانها:
«انگل سِس» یکی از مهمترین و خطرناکترین علفهای هرز گلستانها است .
آشنا نبودن كشاورزان با نحوه مهار آن و وجود نداشتن سموم شیمیایی کارآمد، عملیات مهار این انگل را مشکل ميكند. توانائی گیاه سِس به تولید بذر فراوان و تکثیر غیر جنسی، داشتن میزبانهای متعدد، رشد بسیار سریع و حفظ قدرت رویش قطعات تا 6 روز، قدرت تهاجمی خوبی به این انگل داده است.
چند راه عملي براي مبارزه با سس پيشنهاد ميشود:
- استفاده از کودهای دامی کاملاً پوسیده؛
- سوزاندن بوتههای آلوده؛
- سوزاندن قطعات سِس جدا شده؛
- حذف علفهای هرزی که میتوانند میزبان سِس باشند؛
- و در نهايت، استفاده از مالچ کاه به ارتفاع 20-15 سانتیمتر براي ممانعت از استقرار سِس روی ساقههای گل محمدی.
برداشت گل:
برداشت گل از مهمترین،حساسترین و پر هزینهترین عوامل تولید گل محمدی است. زمان برداشت گل محمدی در کاشان، حدوداً از اوایل خرداد ماه تا اواسط تیرماه است. اين كار در هر منطقه 30-20 روز طول می کشد.
گل محمدی پس از باز شدن، دوام کمی روی شاخه دارد. در صورت تأخیر، طی 24 ساعت رنگ آن سفید شده و میریزد. بنابراين لازم است قبل از طلوع آفتاب و ترجیحاً در هوای خنک بامدادی، اقدام به برداشت روزانه گلهای باز شده نمود.
با گرم شدن هوا، گلهای برداشت شده بهسرعت پژمرده ميشوند. به دليل اين که معمولاً گلها روی هم انبار و فشرده میشوند، فعالیتهای تخمیری شدت مييابد.
به علاوه، فعالیت کارگران گلچین، به علت افزایش دما کند میشود. به اين خاطر، بهتر است کارگران در اواسط روز به استراحت بپردازند و كار گلچینی، به ساعتهاي خنک روز محدود شود.
گلها از محل دمگل در اثر کشیدن جدا میشوند.
این گلها در بقچهها و سبدها قرار داده شده و در کنار گلستانها پس از توزین، در گونی ریخته می شوند.
متوسط وزن هر گل 2/2 گرم است.
فاصله زمانی بین چیدن گلها تا تحویل به واحدهای سنتی یا صنعتی فرآوری، بسیار مهم است.
در یک گلستان از سال سوم به بعد تولید گل ،اقتصادی و به طور معمول روند تولید گل تا زمان 9 تا 12 سالگی گیاه، «افزایشی» و پس از آن «کاهشی» است.
با شروع روند کاهشی تولید، درختچهها کفبر میشوند. به این عمل در اصطلاح «جوان سازی گلستان» ميگویند.
یک نفر کارگر در هر روز میتواند 50 تا 70 کیلوگرم گل تازه برداشت کرده و براساس آن مزد دریافت کند.
در هر منطقه، گلدهی طی 20 تا 30 روز كامل میشود. حداکثر گلدهی در فاصله زمانی 10 تا 20 روز از شروع آن است که اصطلاحاً به این زمان «شور گلدهی» میگویند.
فرآوردههای گل محمدی:
فرآوردههاي اصلی که از این گیاه بدست میآید، شامل: گلاب، اسانس،گلبرگ، غنچه خشک، کانکریت و ابسرلوت میباشد.
گلاب از گذشته تاکنون در مراسم مذهبی، در تهیه انواع شیرینی، شستشوی اماکن مقدس و به علت اثرات آرام بخش و معطر بودنش، در مراسم عزاداری (در فرهنگ ایرانیان) جایگاه ویژه ای داشته است.
گلابگیری:
ایرانیان نخستین بار روش تقطیر را ابداع نمودند و سالیان دراز از آن بهره مند گردیدند.
گلابگیری به دو روش سنتی و صنعتی انجام ميشود:
*گلابگیری سنتی:
دستگاه گلابگیری سنتی شامل: قطعات دیگ، کلاهک دیگ، نیچه، نیچه پارچ و دستگاه حرارتی است. ظرفیت آن، حداکثر 30 کیلوگرم گل، با مخلوط 45 لیتر آب میباشد. هر دستگاه در شبانه روز، میتواند 4 تا 5 نوبت گلابگیری کند که در مجموع، مقدار مصرف کل، 120 تا 150 کیلوگرم در شبانه روز خواهد بود.
منابع
1- کتایون احمدی.1386.دستورالعمل فنی کاشت، داشت ، برداشت و فرآوری گل محمدی
2- سیف اللهی. 1383. آفات جوانه خوار سبز گل محمدی
٤- tarvijkhr.ir
*گلاب گیری صنعتی:
با توجه به توسعه روزافزون سطح زیر کشت و مصرف فرآورده های گل محمدی، دستگاه های سنتی به تنهایی جوابگویی لازم را نداشته و نیاز به وجود دستگاه های صنعتی با ظرفیت بیشتر مشهود می باشد. قسمت های مختلف دستگاه های صنعتی علاوه بر دستگاه های گلاب گیری سنتی شامل دستگاه سختی گیر، ترموستات، پرکن، پاستوریزاتور، دستگاه بسته بندی و آزمایشگاه کنترل کیفی مواد است.
مزاج:
– گیاه: مرکب القوی، در بعضی انواع آن سرد و خشک ذکر شده ولی در کل این گیاه دارای مزاجی معتدل می باشد. در اول دوم خشک است و بویژه اگر خشک شده باشد و در آخر دوم سرد است (1).
– روغن: مرکب القوی می باشد و در کل معتدل است.
– گلاب: مرکب القوی، مزاج آن سرد می باشد.
خواص گل محمدي (براساس طرق استفاده):
– گلبرگها و غنچه تازه: مفرح، مقوی، مسهل (اگر زیاد بخورند(1))، مسکن صفرا(1)، رقیق کننده بلغم
- ضماد: نافع برای ورم مقعد (1)، رفع جوش، التیام زخمها (آبله)، خشک کردن زخمها، رفع خونریزی و رطوبات رحم، رفع زگیل، ناراحتی های پوستی، رویانییدن گوشت تازه بر زخمهای عمیق، تحلیل ورمهای گرم، شکستگی اعضاء
- مالیدن: رفع سردرد گرم، چشم درد، گوش درد، تقویت دندان و لثه، ترمیم زخمهای دهان، رفع بد بویی عرق، قطع عرق (جزء داروهای گیرنده در درمان چشم درد و التهاب چشم)
- غرغره: مقوی دل و دماغ
-بخور: درمان نزله گرم، عفونت بینی، بواسیر (پولیپ) بینی
-عصاره گل خشک شده: قابض (1)، رفع خونریزی سینه، قطع اخلاط خونی، رفع رطوبات معده، درمان یبوست، رفع خفقان گرم، رفع ضعف قلب، بند آوردن اسهال های گرم (جزء داروهای سرد مزاج برای علاج سوءمزاج قلب و خفقان گرم قلب)
– ضماد: خشک کردن رطوبتها (1)
– خوردن گل بن: قطع اخلاط خونی از سینه، قابض، بند آوردن اسهال
– خوردن زرود: بند آوردن خونریزی ازهرعضوی، قطع اسهال های سخت
خواص روغن: قابض، محلل، بازکننده مجاری، مسهل (1)
موضعی: رفع سردرد، تقویت دماغ، رفع بی خوابی، تسکین درد گوش، درد سر، درد دندان، رویانییدن گوشت بر زخمهای عمیق، خشک کردن رطوبات و چرکها، سوختگی آتش، رفع عرق
خوردن: مسهل مواد لزج، بند آوردن اسهالهای صفراوی، مسکن التهاب معده، زخم روده، دل درد، دل پیچه
تنقیه: درمان زخم روده ها(1)، دل درد و دل پیچه
گل محمدی تقویت کننده قلب است. استفاده از ان موجب کاهش التهاب می شود و به همین دلیل، می توان برای تسکین دردهای مفصلی، به خصوص گردن، از آن استفاده کرد. از آن در مواردی همچون درد شکم و قفسه سینه، خونریزی دوران قاعدگی و مشکلات گوارشی استفاده می شود. این گیاه دارای خواض قابضی است و به همین جهت، برای درمان چشم و پلک ها و مرهمی برای زخم ها استفاده می شود. گل های خشک شده آن برای کاهش خونریزی های شدید قاعدگی، هماتمز (استفراغ خونی) و دیگر انواع خونریزی مفید هستند. مصرف شبانه مقدار کمی از آن به دفع مدفوع منظم و درمان یبوست کمک می کند.
قبایل سرخپوست آمریکای شمالی از جوشانده ریشه این گیاه برای درمان سرفه کودکان استفاده می کردند. از گل محمدی در طب چینی نیز استفاده می شده است؛ گل محمدی حرارت کبد را از بین می برد و به تحریک انرژی های راکد کمک می کند. ابن سینا از ماساژ روغن گل محمدی برای درمان بیماری های قلبی استفاده می کرد.
موارد استفاده
آروماتراپی و استفاده موضعی از روغن های فرار گل محمدی بر روی پوست، آرام بخش است و حال شما را خوب می کند. به دلیل عطر فوق العاده و خواص درمانی گل محمدی، از آن در محصولات زیبایی و مراقبت از پوست نیز استفاده می شود. گل محمدی یک مرطوب کننده طبیعی است و به آب رسانی پوست های خشک، آسیب دیده یا پیر کمک می کند. آزمایش ها نشان می دهد که روغن های فرار گل محمدی دارای خواص طبیعی و قوی آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی هستند. گل محمدی به برطرف کردن مشکلات مربوط به گردش خون و مشکلات قلبی و عروقی کمک می کند و به همین دلیل، موجب تسکین مشکلات قلبی همچون تپش قلب می شود؛ این مشکل به طور خاص در خانم ها و پیش از دوران قاعدگی و به دنبال تغییرات هورمونی آنها رخ می دهد و گل محمدی به متعادل کردن دستگاه درون ریز بدن آنها کمک خواهد کرد. از خواص درمانی گل محمدی برای تسکین حساسیت پستان خانم ها در دوران قاعدگی و کاهش التهاب، به خصوص در ناحیه گردن، نیز استفاده می شود. از گلاب نیز به صورت خوردنی و به عنوان جایگزین هورمونی برای بازگرداندن تعادل هورمونی بدن استفاده می شود. تحقیقات نشان داده اند که گلاب به درمان افسردگی، اضطراب یا التیام دل شکستگی یا داغداری ( استفاده از گلاب در مراسم های سوگواری) کمک می کند. گل محمدی دارای خواص ضددیابت و ضدپیری نیز می باشد.
مصارف گل محمدی:
مصرف گلاب، بیشتر در ایران و کشورهای همجوار رایج بوده و اسانس این محصول به طور گسترده در کشورهای اروپایی، آمریکا و کانادا مصرف می شود.
مصارف عمده اسانس به شرح ذیل می باشد:
1- استفاده در صنایع عطرسازی و مواد آروماتیک.
2- استفاده در فرآورده های بهداشتی – آرایشی شامل انواع کرم های آرایشی، لوسیون ها و صابون ها، شامپو، شیر پاک کن و حمام های زیبایی.
3- استفاده در صنایع غذایی شامل شیرینی ها، نوشیدنی ها ، پودینگ، ژله و ... .
4- استفاده در تزیین سبدهای گل خشک و گل آرایی.
5- استفاده در صنایع داروسازی.
طرز تهیه روغن:
1- گلبرگهای تازه + روغن کنجد یا روغن زیتون => در آفتاب => به محض سفید شدن گلبرگها => فشرده => تفاله را خارج => + گلبرگ تازه => خروج تفاله => تا هفت بار
2- برگ گل تازه + روغن کنجد یا زیتون => جوشیدن روی آتش ملایم (= دهن ورد مطبوخ، روغن گل پخته)
گلاب(ماء الورد):
مقوی قلب، مقوی دهانه معده
-خوردن: رفع عوارض حادث از زکام، قطع خونریزی از سینه، خشونت صدا، ضد سرفه، خفقان گرم، درد معده و روده، دل پیچه سرد و گرم، درد کبد و طحال، علاج نزله سرد
-بوییدن: سردرد های گرم، دردچشم، + قرنفل => سردردهای سرد، تقویت دماغ، حواس، ایجاد نشاط، تقویت دل، رفع خماری، بی هوشی، خفقان
جلاب (2):
نبات یا شکر سفید (یک من) + گلاب (3 من) =جوشیدن با آتش ملایم=به نصف رسید، کف آن را گرفته، صاف کنند + زعفران ساییده (1درهم) = سرد بنوشند (می توان همراه با دیگر عرقیات، تخم بالنگو، فرنجمشک، ریحان، بزرقطونا یا عنبر و مشک مصرف کرد)
مقوی قلب، رفع خفقان، توحش، مالیخولیا
گل قند (غنچه گل ساییده شده + گلاب+ قند سفید ساییده شده + گلیسیرین): قابض
عسل وردی (غنچه گل ساییده شده + عسل سفید+ الکل ): تنطور
غرغره گل سرخ (عسل وردی +آب): قابض ضعیف
سرکه گل سرخ: گل سرخ خشک نیم کوب + اسیداستیک + سرکه => 8 روز بخیسانند => با فشار از پارچه بگذرانند => صاف
شربت گل سرخ (غنچه گل + آب جوش + شکر سفید): مسهل، درمان قرحه روده ها(1)
عوارض:
– مضر برای نیروی جنسی
- در افراد ضعیف ایجاد عطسه، زکام، ورم، آماس
- تشنگی
- سفید کردن مو
- --------------------------------------------
- منابع :
-
1- کتایون احمدی.1386.دستورالعمل فنی کاشت، داشت ، برداشت و فرآوری گل محمدی
2- سیف اللهی. 1383. آفات جوانه خوار سبز گل محمدی٣- گردآوری: حسن کریم زاده – مهرداد میرحسینی
٤- tarvijkhr.ir - 5- مجله پزشكي دكتر سلام
- 6- پورتال سلامت باغ دارو
و ......................
در منطقه اشكورات همانطور كه دوستمان از پلام اشكور ذكر كرده است گل محمدي وجود دارد ولي گل محمدي بصورت كاربردي كه نياز اقتصادي روستائيان را برطرف كند وجود ندارد [ مثل كاشان و استان فارس ] اما بجاي آن تا دلتان بخواهد بوفور گل گاو زبان يافت مي شود و بعنوان ممر درآمدي براي كشاورزان اشكور بشمار مي آيد .
تحقيق و گردآوري اسماعيل اشكور كيايي م 1348 سپارده